Scharning prosjekt

Mitt familienavn Scharning kan spores tilbake til husmannslekt på Tinnbruhaugen. Dette var en husmannsplass under gården Scharning, Nes, Romerike, Akershus. Gårdsnavnet staves også Skarning.

Arne Amundsen (f 1766) og Marthe Jensdatter (f 1754) er det første paret på Tinnbruhaugen i mitt slektstre. De fikk 2 barn som førte slekten videre: Ole Arnesen (f 1791) og Inger Arnesdatter (f 1798). Begge har nålevende etterkommere med etternavn Scharning eller Skarning.

Inger Arnesdatter giftet seg med Hans Carlsen (f 1789). Disse er med i Scharning-linjen fram til meg. Ole Arnesen giftet seg med Anne Gulbrandsdatter (f 1792). Begge parene ble boende på Tinnbruhaugen.

Maren Dorthea Hansdatter (f 1821) er den neste i slektstreet mitt. Før hun ble gift fikk hun et barn med Nils Hansen fra Prestegården. Maren Dorthea er en av 8 i barneflokken til Inger Arnesdatter og Hans Carlsen.

Christian (f 1843) er det uekte barnet til Maren Dorthea Hansdatter og Nils Hansen. Sammen med Ingeborg Larsdotter, født i Sverige 1842, får han neste ane i mitt slektstre.

Johan Vilhelm (f 1878) er sønn av Christian Skarning/Scharning og Ingeborg. Han gifter seg med Dagny Lydia f Andersen (f 1878).

Rolf Johan Scharning (f 1908) er sønn av Johan og Dagny Scharning. Han gifter seg med Esther Lilly f Kirkevold (f 1913), og jeg er deres sønn Kjell Einar Scharning (f 1941).

I folketellingen 1865 er Christian registrert som Christian Nielsen Skarning. I folketellingene 1875 og 1900 er han registrert som Kristian Skarning. I folketellingen 1910 er han registrert som Christian Skarning. I en dåp i Kongsvinger 1904 er han registrert som fadder Christian Scharning. I folketellingen 1910 er 3 sønner registrert med etternavn Scharning, mens den fjerde, Johan (1878), har etternavnet Skarning.

Jeg er ikke i familie med alle nålevende personer med etternavn Scharning. Etterkommere etter gårdsfolk på gården Skarning/Scharning har familienavn Scharning. Disse er jeg ikke i slekt med.

Ole og Inger, barna til Arne Amundsen og Marthe Jensdatter, fikk mange barn, tilsammen 16 pluss min ane Maren Dorthea. Flere av disse har etterkommere som idag har familienavn Skarning. Disse er jeg i slekt med. Sarpsborg og Kristiansand er eksempler på hvor disse har spredt seg til.

Men, uoppklarte saker gjenstår. I og fra Mjøndalen finnes det personer med etternavn Skarning. Hvor kommer disse fra? En av dem er Anders Gustav Andersen Skarning (f 1846), født i Sverige. Hvor får han Skarning-navnet fra? Han er sannsynligvis far til Thorstein Skarning, berømt musiker i USA.

Mail

Søk


Opplysningstjenester

Alfabetisk navneliste
Steder

Mine foreldre/My parents


Genealogi-linker

Arkivverket - forum, spør statsarkivene
DIS-Norge, Slekt og Data
Ellis Island - FREE Port of New York Passenger Records Search
FamilySearch
Hovedkilder i arkivene - Arkivverket

Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 9.1.1, skrevet av Darrin Lythgoe 2001-2020.